2009. július 17., péntek

GPS, PDA, PNA, TMC - tisztázzuk az alapokat!

Még mindig az alapozó cikkeknél maradva, írnék egy kicsit a GPS világban használatos - gyakran helytelenül használatos - kifejezésekről.

PDA

Gyakran halljuk a kifejezést: PDA. A PDA rövidítés a Personal Digital Assistant, vagyis a digitális személyi asszisztens kifejezés rövidítése, ami azt jelenti, hogy a zsebünkben tudhatunk egy kütyüt, ami nem főz kávét, de egyébként ideális titkárnő. Tárolja az üzeneteinket, a naptárunkat, figyelmeztet, ha tennivalónk van, de akár internetezhetünk is a segítségével. A legjellemzőbb külső jegye a PDA-knak az érintőképernyő, amit bökdösni kell, hogy irányíthassuk.

PNA

A PNA is a bökdösős kategóriába tartozik, de nem helyettesít egy irodát, mivel az elnevezése a Personal Navigation Assistant rövidítése. Ebből sejthető, hogy az, amit mi GPS navigációnak nevezünk, az bizony hivatalos nevén PNA. Ha definíciót keresünk, azt mondhatjuk, hogy a PNA olyan PDA, amit egyetlen célra specializáltak, amely cél nem más, mint a GPS alapú navigáció. Kisebb tudása azt is jelenti, hogy olcsóbb, mint egy PDA.

GPS vevő

Egyrészt GPS vevő a PNA egy alkatrésze, amely a műholdak jelét fogja, másrészt viszont GPS vevő tartozhat mobiltelefonokhoz is. A mobiltelefonok egy részében beépített GPS vevő van, egy másik részükhöz (jellemzően az okostelefonokhoz) pedig csatlakoztathatunk egy úgynevezett külső GPS vevőt, vagy GPS antennát.

Folytatásig olvasnivaló:gps.about, gmat.unsw.edu.au, travelbygps

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése